Yemek yemek insanlar için en önemli haz kaynaklarından biridir. Toplum kültürümüz içinde de mutfağın yeri ayrıdır. Arkadaşlarımızı, sevdiklerimizi ve aile yakınlarımızı evimizde ağırlamaktan, onlara lezzetli sofralar hazırlamaktan, saatler boyu masa başında bir yandan güzel yemekleri yerken diğer yandan sohbet etmekten sonsuz keyif alırız.
Mutfağın aynı zamanda sağlıklı yaşamanın anahtarı olduğunu da biliriz. Biliriz bilmesine de mutfak alışkanlıklarımızın kalbimize dost ya da düşman olduğunun ne kadar farkındayız? Genetik faktörler değiştirilemez ama mutfak alışkanlıkları değiştirilebilir. Kalp dostu bir mutfak için size bugün bazı önemli tavsiyelerde bulunacağız...
1. Taze sebze, meyve, et, süt ve deniz ürünlerini bulabileceğiniz yerel kasap, manav ve pazarlardan alış veriş yapmaya özen gösterin.
2. İşlenmiş ürünlerle vedalaşın. Bu ürünler genellikle yüksek sodyum oranına sahiptirler ve basit karbonhidratlar içerirler.
3. Yemekleri tatlandırmak için tuz yerine fesleğen, nane, sarımsak, biberiye gibi taze bitkiler ve baharatlar kullanın.
4. Tereyağının yerine zeytinyağı ve bitkisel sıvı yağlar kullanın. Sofraya tereyağı yerine zeytinyağı ve kekik koyun.
5. Yiyeceklerinizi fırınlamak, kaynatmak ve ızgara yapmak kızartmaktan çok daha sağlıklıdır.
6. Balık ve tavuğa diyetinizde daha fazla yer verin. Her ikisi de düşük yağ miktarlarına sahiptir. Ayrıca balıkta bulunan omega yağ asitleri trigliserit ve kolesterolü düşürmeye yardım eder.
7. Kırmızı eti azaltın. Sindirimi hem zordur, hem de yüksek yağ içerdiğinden damar tıkanıklığı sürecini hızlandırır ve damar sertliğine sebep olur. Bu sorunlar kalp rahatsızlıklarına yol açar.
8. Tatlı yemek istediğinizde pasta ve dondurma yerine taze meyveleri tercih edin.
9. Eğer alkol alıyorsanız günlük bir bardağı geçmeyin. Kırmızı şarap, kalp dostu antioksidanlar ve flavonoidler içerir. Ancak aşırı alkol tüketimi hem alkolizme, hem de yüksek kan basıncına, obeziteye ve inmeye neden olabilir.
10. Porsiyonlarınıza dikkat edin. Büyük tabaklarınızı küçükleriyle değiştirmeyi deneyin.
Bazı yiyeceklerin birlikte yenildiklerinde birbirlerinin besleyici özelliklerini artırdıklarını biliyor muydunuz? İşte birlikte tüketilmesi önerilen gıdalar;
1. Ispanak-pancar: Ispanakta bulunan demir ile pancar, biber gibi yiyeceklerdeki C vitamini birleştiğinde bağırsaklarda daha iyi emilir.
2. Domates-zeytinyağı: Domateste bulunan ve kalp-damar hastalıkları ile bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltan likopen maddesi yağda çözülür.
3. Biftek-havuç: Havuçtaki A vitamini, protein eşliğinde daha iyi emilir.
4. Yeşil çay-limon: Yeşil çay, limonla içildiğinde antioksidanların etkisi 13 kat artar.
5. Sarımsak-balık: Kolesterolü düşüren balık yağı ile kalbi koruyan sarımsak bir araya gelince enfeksiyon giderici etki gösterir.
6. Kırmızı et-biberiye: Ette bulunan ve yaşlanma etkilerine yol açan serbest radikaller, biberiyedeki asitlerle birleşince etkisiz hale gelir.
7. Portakal suyu-yulaf ezmesi: Her ikisi de kalp krizini ve damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Bir araya geldiklerinde ise bu etki iki katına çıkar.
8. Elma-kırmızı şarap: Antioksidan özelliğiyle kansere karşı koruyucu flavonoidler içeren elma, kırmızı şarap ile birlikte tüketildiğinde kanın pıhtılaşmasını önleyip kalp, damar sistemini korur.
9. Yabanmersini-üzüm: Her ikisi de antioksidan deposu olan bu meyveler birlikte yenildiğinde bu özellikleri daha da güçlenir.
Sağlıklı bir hayat için bu besinleri bir arada tüketme alışkanlığı edinin. Sağlığınızı korumak için spor yapın, stresten mümkün olduğunca uzak durun, aileniz ve sevdiklerinizle birlikte bol bol vakit geçirin. Olası hastalık risklerinizi göz ardı etmeyin.